Egil Thompson i NITO er ny leder for Kompetanseskiftet
Egil Thompson, generalsekretær i NITO, er ny leder for Kompetanseskiftet, et av ti satsningsområder i Skift.

Egil Thompson, generalsekretær i NITO. FOTO: NITO
Kompetanseskiftet arbeider for å sikre riktig kunnskap på veien mot lavutslippssamfunnet og har som mål å sikre at næringslivet og offentlig sektor utvikler og tiltrekker seg riktig kompetanse.
Kompetanseskiftets viktigste oppgave er å sikre en mer fremtidsrettet kompetanseutvikling. Det skal Thompson som ny leder nå ta tak i, sammen med Skifts medlemmer.
– Uten riktig kompetanse lykkes vi ikke i klimaomstillingen. Skift og næringslivet må spille en aktiv rolle i å sikre at vi bygger og videreutvikler kunnskapen og ferdighetene vi trenger i fremtidens arbeidsmarked, sier Egil Thompson.
Riktig kompetanse er avgjørende
Kompetanseskiftet setter søkelys på hvordan både utdanningssektoren, arbeidslivet og politiske beslutningstakere kan samarbeide tettere for å styrke kompetanseheving på områder som bærekraft, teknologi, sirkulær økonomi og grønn innovasjon.
Skift vil særlig bidra til:
- Å tydeliggjøre hva slags kompetanse det grønne skiftet krever i ulike næringer.
- Å koble næringsliv og akademia tettere sammen.
- Å løfte frem eksempler på hvordan virksomheter lykkes med systematisk kompetansebygging.
- Å styrke livslang læring og etter- og videreutdanning.
Kompetanseutvikling har lenge vært en viktig del av næringslivets klimaarbeid, men de siste årene har behovet for ny kunnskap og omstilling blitt enda tydeligere.
– Vi står midt i en rask teknologisk omstilling og klimaomstilling. Da må vi være like raske med å satse på og bygge den rette kompetansen. Jeg er svært glad for at NITO vil fortsette å lede dette arbeidet, sier Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift.
Thompson tar over oppgaven etter tidligere NITO-president Trond Markussen. I tiden fremover vil Kompetanseskiftet samle seg om hvilke initiativer og prioriteringer det videre arbeidet skal rettes mot. Ruter, Gjensidige, Pwc, Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet og Universitetet i Oslo deltar også i Kompetanseskiftet, les mer her.
Suksesshistorier fra Kompetanseskiftet
Skiftprogrammet ble etablert og utviklet gjennom Kompetanseskiftet.
Programmet er et erfaringsbasert lederutviklingsprogram med mål om å utvikle trygge og kompetente ledere med de riktige ferdighetene for omstilling.
Deltakerne får høre fra eksperter, forskere og inspirerende stemmer innen bærekraft og ledelse. Hvor står man som leder i møte med en stadig mer kompleks verden? Og hvor langt skal man skal strekke sitt eget ansvarsområde for å sikre at både selskapet og samfunnet beveger seg i riktig retning? Dette er sentrale diskusjonstemaer i Skiftprogrammet.
Om 10 store klimaskift
Skift – Næringslivets klimaledere samarbeider på tvers av bransjer for å bidra til å realisere lavutslippssamfunnet i 2050. Kompetanseskiftet er et av ti store klimaskift, der toppledere diskuterer og gjennomfører tiltak på hvilke store, transformative skift norsk næringsliv må gjennom de neste ti årene.
Arbeidsgruppene jobber med å identifisere hvilke forretningsmuligheter som ligger i hvert skift og samarbeide om hva nettverket kan gjøre for å bidra til å akselerere dette.
De andre klimaskiftene er energi, finans, sirkulær økonomi, transport og mobilitet, grønn digitalisering, byutvikling, bygg og eiendom, mat og landbruk og klimatilpasning.