Gjennomslag for omstilling på Svalbard - får søke klimasatsmidler

– Dette er svært gode nyheter. Det er selvsagt ingen gode grunner for at Norges mest fossile kommune ikke skal kunne søke midler til å satse på gode klimaløsninger, sier administerende direktør i Skift, Bjørn Kjærand Haugland.

Del:

Lokalstyret på Svalbard nå kan søke midler fra Klimasats, meldte regjeringen i dag. 

– Dette er svært gode nyheter. Det er selvsagt ingen gode grunner for at Norges mest fossile kommune ikke skal kunne søke midler til å satse på gode klimaløsninger fordi det ikke er en ordentlig kommune etter kommuneloven, sier Haugland

Skift har jobbet for dette lenge, sammen med en rekke andre aktører som er involvert i energiomstillingsprosjektet med Longyerbyen Lokalstyre på Svalbard. Skiftmedlemmene innvolert i dette er Statkraft, Telenor, Statsbygg, Multiconsult, DNV GL, Snøhetta, Posten, Ruter, EFO og KBN samt fagpartnerne WWF og ZERO. I tillegg har skift samarbeidsavtaler med Store Norske, Svalbard Næringsforening, Svalbard Lufthavn og Sparebank1. 

I forkant av Høyres landsmøte var Skift ute i media med stortingsrepresentant Lene Westergaard-Halle (H) og pekte på denne muligheten.

– Det er et paradoks at i det reneste og råeste landskapet Norge har å by på, finnes det et kullkraftverk som er energikilden til hele Longyearbyen. Det er en slående selvmotsigelse, sa Westgaard-Halle til Nettavisen.

Tidligere i år har vi sammen med Svalbard Næringsforening påpekt dette i Kommunal Rapport.

Temperaturøkningen på Svalbard er en av de mest drastiske på verdensbasis, og smeltingen av permafrost skaper store problemer for lokalbefolkningen. Haugland og Skift er opptatt av å gjøre Svalbard til et utstillingsvindu for norske klimaløsninger, ikke bare et sted der verdens toppolitikere kommer får å se hvor raskt klimaendringene skjer.

– Klarer vi å gjøre Svalbard til et hundre prosent fornybart samfunn, er det ganske mange øysamfunn i verden som er potensielle kunder for de samme løsningene. Så dette handler om industriutvikling og eksportmuligheter. Kan du gjøre Svalbard helt fornybart, kan du gjøre hele verden fornybart, sier Haugland.