Skift inngår samarbeidsavtale med Svalbard Lufthavn

Med en målsetting om to større nybygg frakoblet det fossile strømnettet, ønsker Svalbard Lufthavn og være en pådriver for et grønt skifte på Svalbard.

Del:

Med en målsetting om to større nybygg frakoblet det fossile strømnettet, ønsker Svalbard Lufthavn og være en pådriver for et grønt skifte på Svalbard.

Flyplassen har allerede tatt grep og etablerte mellom 2016 og 2018 verdens nordligste solcelleanlegg. I motsetning til hva mange kanskje vil tro, gjør midnattssol, snødekte fjellsider og kaldt vær at Svalbard egner seg godt for kraftproduksjon fra solceller, mørketiden til tross.

Longyearbyen er likevel i dag helt avhengig av kull. Samtidig brukes øysamfunnet til å vise verdens ledere hvor dramatisk og hurtig klimaendringene skjer i Arktis. Flyplassen er for de alle fleste den eneste praktiske inn- og utfartsåren fra Longyearbyen.

– Avinor er opptatt av å gjøre luftfarten bærekraftig. Vi ser veldig klart at for å nå et slikt mål, må alle aktører jobbe sammen for å finne gode innovative løsninger. På Svalbard har vi gjort mye med solceller, vindkraft og energieffektivisering. Ved at Avinor Svalbard lufthavn nå tar del i dette samarbeidet, er målet et ytterligere løft i god samarbeidsånd for å finne løsninger. Ikke bare for luftfarten, men for hele Svalbard-samfunnet, sier konsernsjef i Avinor, Dag Falk-Petersen.

Skift har i lengre tid arbeidet med fornybar omstilling på Svalbard med Lokalstyret, Svalbard Næringsforening, Store Norske og en rekke Skiftmedlemmer som Posten, Snøhetta, Telenor og Multiconsult. Nå vil også Svalbard Lufthavn spille en viktig rolle i dette arbeidet.

– Vi er veldig glade for å ha en så sentral institusjon på Svalbard med på laget, sier administrerende direktør i Skift, Bjørn Kjærand Haugland. Han har en visjon om et Svalbard som fungerer som et utstillingsvindu for et helt fornybart samfunn. På et kaldt, mørkt og tidvis vindstille sted, blir jobben vanskelig til tross for gode solforhold i sommerhalvåret. Nettopp dette er mye av grunnen til interessen for prosjektet, mener Haugland.

– Grønn omstilling på Svalbard er en av de mest spennende jobbene vi som nasjon kan ta tak i, fordi det kan føre til mengder av nyskapning og konkurransekraft for norsk næringsliv. De utfordrende vær- og solforholdene, hurtigheten på de dramatiske klimaendringene og nærheten til den sårbare naturen gjør øysamfunnet til et ideelt laboratorium, sier han.

– Kan vi gjøre Svalbard helt fornybart, kan vi også gjøre resten av verden fornybar, slår Haugland fast.