Klimaoptimisme og handlekraft på Zerokonferansen

Med statsminister Jonas Gahr Støre på scenen og kronprins Håkon på første rad, kunne over 500 personer få med seg åpningen av Zerokonferansen på Thon Hotel Storo i går.

Del:

Med statsminister Jonas Gahr Støre på scenen og kronprins Håkon på første rad kunne over 500 personer få med seg åpningen av Zerokonferansen på Thon Hotel Storo i går.

Konferansen samlet en rekke politikere, næringslivslivsaktører og klimaentusiaster som gjennom et tettpakket program blant annet fikk høre statsministeren fortelle om et mer alvorspreget klimatoppmøte og refererte til COP26 som nylig ble avsluttet i Glasgow.

– Det er et helt annet alvor som preger klimatoppmøtet i dag. Mange av de planene man har hatt i mange år, fylles nå med innhold, sa statsministeren.

Og nettopp innhold og konkrete løsninger var Zero-leder Sigrunn Aasland svært opptatt av i sin samtale med statsministeren.

- Nå skal vi snakke om løsningene. Ikke dem vi skal utrede og vurdere. De vi skal ta i bruk fra og med i dag, uttalte hun fra scenen.

Samtidig med konferansen, pågikk det også direktesendinger fra hotellets foajé, hvor podcasten Klimaoptimistene ble spilt inn med programlederne Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe. Via Twitter kunne lytterne få med seg spennende samtaler og høydepunkter fra konferansen.

I samtalen mellom Arntzen de Besche og Telenor, var grønne innkjøp et sentralt tema og begge refererte til kraften som ligger i innkjøpsfunksjonene.

– Telenor er klimaoptimist og tror det ligger en enorm kraft i innkjøpsmekanismene i Science Based Targets initiative og som lar leverandørene selv finne ut hvordan de skal kutte sine utslipp på en effektiv måte, uttalte Njål Vikdal, rådgiver for leverandørsamarbeid i Telenor.

Svein Terje Tveit, partner og advokat i Arntzen De Besche, som også har ledet arbeidet med utviklingen av 10 prinsipper for grønne innkjøp fulgte opp og kunne senere på kvelden meddele at læringsplattformen gronneinnkjop.no nå var ytterligere forbedret med 120 spørsmål og svar og åtte innkjøpshistorier til inspirasjon og læring.

Vi spurte Tveit hva de største barrierene for å komme i gang med grønne innkjøp er ?

– En av de største barrierene er kravene som stilles, særlig til kompetansebygging på grønne innkjøp i virksomhetene. Spørsmål som mange stiller seg er; Må jeg ansette en grønn innkjøper for å oppfylle de 10 prinsippene for grønt innkjøpsvett? Eller kan vi bygge kompetanse på en annen måte? Svaret er at nei, du trenger ikke ansette en grønn innkjøper og det er mange måter å bygge kompetanse på. Erfaringsutvekslingen du blir en del av i Skifts læringsarena for grønne innkjøp er et fint sted å starte, fortalte Tveit.

Også i Trondheim hadde lokalt næringsliv samlet seg, i regi av SpareBank 1 SMN og Skift, for å følge konferansen. Her fikk også midt-norsk næringsliv høre fra Arntzen De Besche om grønne innkjøp og ikke minst presenterte SMN sitt bærekraftbarometeret for 2021.

Ønsker du og din bedrift også å signere på 10 prinsipper for grønne innkjøp? Les mer og signer her