Strømpolitikk, grønn nedtoning fra Brussel og geopolitiske hodepiner: Keep Calm and Carry On??

Både plutselige og gradvise skifter i det politiske landskapet fører til usikkerhet rundt reguleringer, samt selskapers rapportering og forpliktelser knyttet til klima og bærekraft. Hvordan skal klimaledende selskaper forholde seg til den nye verden?

Del:

Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten

Møte i fagnettverk for kommunikasjons- og myndighetskontakter

Både plutselige og gradvise skifter i det politiske landskapet fører til usikkerhet rundt reguleringer, samt selskapers rapportering og forpliktelser knyttet til klima og bærekraft. Hvordan skal klimaledende selskaper forholde seg til den nye verden?

Dette var spørsmålet som lå til grunn for Skifts nettverksmøte for kommunikasjons- og myndighetsansvarlige tirsdag 13. mai, hvor blant annet Kjetil B. Alstadheim, politisk redaktør i Aftenposten, leverte et innlegg som ga ny tyngde til EU-debatten i Norge.

Alstadheim tok oss med fra 1994 og helt inn i dagens EU-debatt. Der mange før ropte «NEI!», er det nå flere som hvisker «hmmm…». Unge er mer åpne for EU-samarbeid, og når strømprisene svinger med tysk energipolitikk, blir det tydelig hvor tett koblet vi er på kontinentet.

Videre snakket han om at strømprisene vi ser i dag er delvis et resultat av tyske energibeslutninger, som nedleggelse av kjernekraft. Dette illustrerer hvordan Europas politikk blir Norges virkelighet.

Han løftet også frem fremtidige utfordringer, som hvordan Norge skal forholde seg til et EU i endring, med stadig sterkere fokus på strategisk autonomi og grønne industrisatsinger.

Oda Sletnes, tidligere EU-ambassadør og seniorrådgiver i KREAB

Ordstyrer Tord Bergesen fra Coca-Cola og Marie Loe Halvorsen fra Elektroforeningen og leder av styringsgruppa

Rasmus Nord, administrerende direktør i Sweco

Geopolitikk, grønn giv og konkurransekraft:

Ordstyrer Tord Bergesen, myndighetskontakt i Coca-Cola, rammet inn diskusjonene ved å trekke linjene mellom geopolitiske spenninger og klimapolitikkens vilkår. Når internasjonale allianser endres og sikkerhetspolitikken kommer tettere på klimapolitikken, krever det ny innsikt – og nye partnerskap.

Hovedpunkter fra andre innledere:

  • Rasmus Nord, administrerende direktør i Sweco, delte hvordan geopolitiske spenninger allerede påvirker deres arbeid med bærekraftig byutvikling. Sweco har satt seg mål om netto nullutslipp innen 2030 og bygger nå et av Norges mest bærekraftige kontorbygg.
  • Oda Sletnes, tidligere EU-ambassadør og seniorrådgiver i KREAB, beskrev hvordan EØS-avtalens begrensninger blir stadig tydeligere i møte med nye utfordringer innen sikkerhet og forsvar. Hun etterlyste et mer aktivt norsk samarbeid med EU.
  • Christoffer Stenseth fra NHOs Brusselkontor, ga en oppdatering på EU-kommisjonens grønne giv. Han beskrev hvordan avkarbonisering nå sees på som en kilde til strategisk konkurransekraft, og understreket hvordan norske virksomheter kan påvirke prosessene gjennom tidlig innsats.

Ønsker du å delta i disse møtene? Fagnettverk for kommunikasjons- og myndighetskontakter møtes fire ganger i året der vi tar opp spennende og relevante temaer.

Ta gjerne kontakt med torjus@skiftnorge.no for å få invitasjoner rett i innboksen (kun for medlemmer i Skift).

Styringsgruppa i dette nettverket består av:

  • Marie Loe Halvorsen, Elektroforeningen (leder)
  • Jeppe Sophus Lai, AHO
  • Tord Bergesen, Coca-Cola Europacific Partners Norge
  • Christoffer Gundersen, Econa
  • Hulda Tronstad, Mesta
  • Britt Gabrielsen, Siemens AS
  • Marius Holm, Vy
  • Katrine Nordahl Hanssen, Skift
  • Torjus Kleiven Kandal, Skift