I det spiselige landskapet dyrkes både naturmangfold, mat og menneskemøter. Dyrking gir folk en større nærhet til jorda, kretsløpene og hverandre, og mulighet til å høste ureist mat.
Økologi og egenskaper
Klimapositive jordblandinger
Flerårig, flersjiktet plantning med norske kultur- og naturplanter som er viktige for stedegne insekter
Kortreist matproduksjon
Sosial bærekraft – andelsdyrking gir eierskap til avling og skaper samhold
Skaper nye arbeidsplasser - Bybonde og andre administrative roller.
Suksesskriterier
Grunnanalyser av lokalklima og jordsmonn
Flersjiktet og mangfoldig planting av nyttevekster med norsk opphav
Kombinasjon av både flerårige og ettårige kulturplanter
Forankring av prosjektet i lokalsamfunnet
Gode driftskonsepter - regenerative, økologiske driftsprinsipper, med minst mulig skjøtsel og størst mulig verdi for naturmangfoldet
Forutsetninger Planlegge etter behov og muligheter: Engasjere fagperson som landskapsarkitekt, økolog og bybonde. Jordanalyse: Analyse av stedlig jordsmonn for å avgjøre om det kan brukes og hvorvidt annen jord må tilføres.
Etablering Jordabearbeiding: Dersom stedlig jord kan benyttes, dekkes gammel plen over gjennom vinteren og freses opp på våren. Ved tilførsel av god jord/ kompost kan det tilføres 1-20 cm avhengig av kvalitet på stedlig jordsmonn. Plantevalg: Minst 50% arealdekke med flerårige spiselige planter (ville og kultur), og maks 50 % arealdekke med ettårige grønnsaker.
Skjøtsel og drift Anleggsgartner eller bybonde kan engasjeres for skjøtsel av oppdragsgivers totale grøntanlegg. Drift av samdyrkelag eller markedshage inngår som del av en helhetlig skjøtselsplan for grøntanlegget.