Mat og landbruk
Store klimaskift

Foto: NorgesGruppen
Kosthold i tråd med kostrådene, mindre matsvinn, bedre ressursutnyttelse, mer sirkulære løsninger og ny teknologi. Hele verdikjeden for mat må jobbe sammen for å dreie matsystemet i en mer klimavennlig retning.
Virksomhetene i Mat og landbrukskiftet ønsker å bidra til varige endringer som styrker bærekraftig matproduksjon og forbruk i Norge, og som reduserer klimagassutslipp. På samme tid sikrer det næringsrik mat, bevarer et sunt miljø- og biomangfold, sikrer god folkehelse, styrker jord- og dyrehelse, beskytter sårbare naturområder og bidrar med sysselsetting, kulturlandskap og levende distrikt.
Arbeidsgruppen peker på fem sentrale områder for å dreie matsystemet i en mer klimavennlig retning:
- Matsvinn – halvere matsvinnet i verdikjeden
- Emballasje – redusere plastforsøpling og klimaavtrykk gjennom sirkularitet og innovasjon
- Ressurser – fornybare og sirkulære løsninger
- Maten – kosthold i tråd med kostrådene
- Teknologi – for et mer bærekraftig matsystem
Innen disse områdene har arbeidsgruppen satt seg felles mål og forpliktelser og tatt initiativ til samarbeidsprosjekter.
For å bekjempe matsvinn har arbeidsgruppen utviklet en QR-kode som skal bekjempe matsvinn.
For å engasjere bredere, har arbeidsgruppen utviklet en praktisk veileder med ti prinsipper for hvordan virksomheter kan bidra til et mer bærekraftig matsystem kalt Det store matskiftet.
Felles forpliktelser:
- Redusere eget matsvinn med minimum 50 % senest innen 2030, og minimum halvparten av dette før 2025
- Sørge for at all ny plast skal være 100 % materialgjenvinnbar og bestå av minst 30 % resirkulert plastmateriale innen 2025
- Økt sirkularitet for mat- og drikkevareemballasje basert på ny teknologi og forbrukeres krav til bærekraftige løsninger
- Kun benytte fornybar energi innen utgangen av 2030
- Restråvarer og matavfall skal ikke gå til forbrenning, med mindre det er nødvendig av trygghetshensyn
Dagens arbeid i Mat- og landbruksskiftet skjer på bakgrunn av Skiftnotatet fra 2021.
Se gjerne også situasjonsbeskrivelsen og kunnskapsgrunnlaget for notatet.
Deltakere

Gunnar Hovland
Konsernsjef i Tine

Leif Arne Jensen
Administrerende direktør i PwC Norge

Håvard Sandnes
Managing Partner i Arntzen de Besche
