Kompetanse
Store klimaskift

Foto: Jarli & Jordan/UiO
Mangel på tilstrekkelig kunnskap og kompetanse trekkes frem som en sentral barriere i alle de store klimaskiftene topplederne i Skift har jobbet med.
Skiftnotatet om kompetanse adresserer dette kompetansegapet fra et systemisk perspektiv og peker på hva ulike aktører i samfunnet kan gjøre for å sikre at norsk næringsliv raskt tilegner seg kompetansen vi trenger for å lykkes med omstillingen til et bærekraftig samfunn.
Arbeidsgruppen foreslår fem overordnede tiltak og viser til konkrete eksempler på hvordan ulike aktører kan bidra til å minske kompetansegapet.
Fem tiltak for å bidra til å minske kompetansegapet:
- Næringslivet og kunnskapsinstitusjonene må forsterke samhandling og dialog om kompetanse.
- Næringslivet må aktivt legge til rette for kompetanseheving på arbeidsplassen og utveksle erfaringer rundt dette på tvers av bedrifter.
- Kunnskapsinstitusjonene må satse på nye og fleksible former for undervisning og livslang læring, integrere bærekraft i all utdanning, samt jobbe for å styrke de etablerte Råd for samarbeid med arbeidslivet (RSA).
- Staten må ta en tydeligere rolle i dimensjonering og arbeidsdeling mellom utdanningsinstitusjonene slik at de gjennom sine ulike styrker og profiler dekker landets behov for kunnskap – på kort og lang sikt. I tillegg bør det etableres finansielle støtteordninger for universitets- og høyskolesektoren og næringslivet, for å styrke muligheten for etter- og videreutdanning.
- Fagorganisasjonene kan tilby kurs og verktøy som kan løse kompetansebehov og sikre at flere etter- og videreutdanner seg. Kompetansepolitikk og kompetansetiltak må være tema for den sosiale dialogen mellom partene på arbeidsplassen, og i trepartssamarbeidet mellom myndighetene og partene i arbeidslivet.
I tillegg peker notatet på hva Skift kan gjøre for å sette kunnskap og kompetanseutvikling på agendaen og akselerere et kompetanseskift både blant medlemsbedriftene og et bredere norsk næringsliv.
I 2023 starter Skift opp Skiftprogrammet, et eksklusivt og samlingsbasert klimalederprogram hvor vi drar på styrken, erfaringen og kompetansen fra engasjerte topplederne i nettverket.
Leder

Trond Markussen
President i NITO
Deltakere 2.0

Leif Arne Jensen
Administrerende direktør i PwC Norge

Geir Holmgren
Konsernsjef i Gjensidige

Siri Fjellheim
Rektor i NMBU

Svein Stølen
Rektor i Universitet i Oslo

Bernt Reitan Jenssen
Administrerende direktør i Ruter
Deltakere 1.0

Trond Markussen
President i NITO

Leif Arne Jensen
Administrerende direktør i PwC Norge

Sjur Baardsen
Rektor i NMBU
